15.12.2015

Družstevní byt a převod do osobního vlastnictví

I když má koupě družstevního bytu celou řadu výhod, nesmíme zapomínat také na několik možných rizik. Pokud se na ně podívám konkrétně, je v první řadě problémem situace spojená s převodem bytu do osobního vlastnictví. Ne všechna družstva dnes fungují tak, jak fungovat mají. Proto vám přináším v daném směru hned několik dobrých rad. Ty oceníte ve chvíli, kdy máte v plánu družstevní byt koupit a chcete v budoucnu eliminovat problémy.

Zjistěte, jak družstvo funguje

V první řadě doporučuji zjistit, zda převod do OV funguje, či nikoliv. Poznat to je poměrně jednoduché, jelikož se stačí podívat na ostatní bytové jednotky v domě. Pokud je řada z nich v osobním vlastnictví, měl by být převod víceméně rutinou a není třeba se čehokoliv bát. Pokud ale stále většinu, nebo všechny byty vlastní družstvo, může to být poměrně alarmující. V takovém případě je v družstvu buď problém, nebo jsou jeho členové takzvaně líní založit společenství vlastníků.

Nezapomeňte na splnění podmínek

Než se pustíte do samotného převodu, je určitě třeba zjistit, zda splňujete všechny podmínky spojené s převodem. Jedná se hlavně o plnění závazků, které souvisí se samotným bytovým družstvem. Je třeba, aby byla splacená takzvaná anuita, ale třeba i úvěry, které jste vůči družstvu měli. Jedině tak vše proběhne skutečně hladce. Zde proto upozorňuji i na to, promyslet případné budoucí investice a rozhodnout se, zda se k nim a k plynoucím závazkům rozhodnete jako družstevník. Pokud ano, mohou vám nesplacené závazky převod do OV znesnadnit.

Zákonný nárok není

Druhou komplikací může být i fakt, že dnes neexistují žádné zákonné nároky spojené s nutností převádět byty do osobního vlastnictví. V praxi to tedy znamená, že záleží jenom na družstvu a jeho členech, zda vám danou věc odhlasují. Abych ale nebyl jenom pesimista, musím dodat, že nároky na převod existují u družstevních developerských bytů, které se v posledních letech stavějí. Zde bývá tato povinnost zakotvena ve stanovách – v zákonech tedy nikoliv. Nutno dodat, že v tomto případě také platí, že část kupní ceny bytu zaplatíte na samotném začátku a následně spolu se splacením poslední splátky je byt převedený do OV bez komplikací.

 


Líbil se vám článek?

Autor článku

Petr Ejem

Autor projektů RealitníPoradce.netRealitníAsistent.netPetrEjem.cz

Nejnovější poptávky