02.02.2016

Návrh na vklad do katastru – jak ho správně podat

Kupujete nemovitost a vše jste dotáhli až do bodu, když už jste podepsali samotnou kupní smlouvu? Mnoho lidí se domnívá, že právě v tuto chvíli se stávají novými vlastníky. Zde ale musím dodat, že tomu tak není. Jak říkám svým klientům, plnohodnotným majitelem nemovitosti se stáváte až ve chvíli, kdy je vše zapsáno do katastru nemovitostí. S tím je třeba počítat a tak je třeba provést samotný vklad co možná nejdříve. Jedině tak eliminujete možné problémy, které mohou vzniknout právě v tomto meziobdobí.

Chraňte své peníze

Jak probíhá nákup nemovitosti u nezkušených lidí. Podepíší smlouvu a ihned převádějí peníze. A to právě proto, že si myslí, že se již stávají novým majitelem. Během této doby však mohou zjistit, že se stali obětí podvodu. Proto vždy doporučuji nejenom svým klientům to, aby využívali úschovu finančních prostředků. Ty jsou uschovány u nezávislé osoby, třeba u advokáta. Prodávajícími jsou uvolněny až ve chvíli, kdy je samotný vklad proveden a vy jako kupující jste již zákonným majitelem nemovitosti. S výběrem správné úschovy vám samozřejmě mohu poradit.

Kdo podává návrh na vklad do katastru

Nyní už se podívejme na to, jak je to se samotným vkladem. Zde musím říci, že by mělo být ve smlouvě jasně ošetřeno, kdo daný vklad vlastně podá. Z hlediska zákona by to měl být jeden z nich. Uvést do smlouvy je to třeba proto, aby v budoucnu nevznikly jakékoliv problémy s domluvou, kdy jedna smluvní strana spoléhá na druhou. Možné je samozřejmě i to, aby vklad provedly obě smluvní strany. Daný vklad doporučuji sepsat a podepsat ve chvíli, kdy je sepisována samotná smlouva.

Na co myslet v souvislosti s návrhem

Pokud máme jasno v tom, kdo návrh podá, je třeba vědět i to, jak ho konkrétně podat. Důležité je návrh doručit s jedním vyhotovením kupní smlouvy, na které by samozřejmě nesmí chybět ani ověřené podpisy. Místem, kde je daná žádost na vklad podepsána je katastrální úřad, který přísluší právě místu, kde se konkrétní nemovitost nachází. Poplatek za vklad činní 1 000 Kč.

Co proběhne dále

Návrh na vklad na katastrální úřad tedy máme podaný a už jenom čekáme na vyřízení. Kromě toho, že mají úřady povinnost informovat o doručení návrhu, mají také povinnost vyznačit takzvanou plombu. Ta je aplikována hned druhý den a souvisí s tím, že nemovitost je dotčena změnou a v rámci ní probíhá určité řízení. Tím je eliminováno nejenom například podvodné jednání, ale nemůže po doby vložené plomby dojít třeba k exekuci.

Pokud do dvaceti dní od podání žádosti na vklad nedojde k rozporu žádné smluvní strany, dojde k tomu, že nejpozději do dalších 10 dnů je samotný vklad proveden. Vy jako kupující byste měli od příslušného úřadu získat vyrozumění o povolení vkladu.


Líbil se vám článek?

Autor článku

Petr Ejem

Autor projektů RealitníPoradce.netRealitníAsistent.netPetrEjem.cz

Nejnovější poptávky