17.11.2015

Víte, že družstevní bydlení je nejlepší

Pokud se podíváme na současnou nabídku nemovitostí, máme možnost jít dvěma hlavními cestami. Ta první je spojena s možností využít bytů, které jsou již v osobním vlastnictví a tak jsou určeny k okamžitému prodeji. Stáváme se tedy jejich přímými vlastníky. Druhou cestou je koupit byt družstevní. Ty se aktuálně stávají opět oblíbenými variantami a řada developerů s nimi ve svých projektech počítá. Proč?

Proč jsou družstevní byty opět nabízeny

Tím hlavním důvodem je určitě to, že daný byt může být dostupný i těm, kteří nemají možnost získat hypotéku. A to nejenom pro jejich nízké příjmy a tím nízkou bonitu, ale i pro celou řadu jiných důvodů. Zde následně platí, že o dané financování nežádá přímo zájemce o bydlení, ale samotný developer. Ten následně založí družstvo, jehož členové dostanou velmi zajímavé podmínky získání daných bytů.

V reálu vše může fungovat i tak, že zájemci o byt zaplatí v hotovosti třeba jenom několik desítek procent ceny bytu (většinou 30%) a zbytek platí v pravidelných splátkách rozložených po dobu několika desítek let (většinou 20-25 let). Tedy vše probíhá podobně, jako v případě klasických družstevních bytů, které byly oblíbené v minulosti. Pouze s tím rozdílem, že po doplacení poslední splátky už není třeba hradit jakoukoliv odkupní částku a byt tak zůstává vás. I proto klientům, kteří mají problém s hypotékou, doporučuji primárně vyhledávat tyto možnosti.

Jaká pozitiva z výše uvedeného plynou

Dané varianty se samozřejmě týká i několik dalších přímých pozitiv, které je určitě dobré si shrnout. Pokud se na ně společně podíváme, neměl bych zapomenout na tyto:

  • Jednoduché financování – není třeba dokládat příjem, věk, ani jednat s bankou samostatně
  • Možná investiční příležitost – i tento byt lze dále podnajímat a získávat z něho peníze
  • Bez zadlužování – není třeba zástava ani záznam u banky
  • Bez záznamu v katastru – u družstevních bytů nejste uváděni jako vlastníci

S bytem lze dále nakládat

Mnoho mých klientů se ptá i na to, jaká nastane situace, pokud se rozhodnout daný družstevní byt prodat. Ani to není žádným problémem, jelikož i toto je samozřejmě možné. Můžete s ním nakládat stejně, jako s bytem v osobním vlastnictví. Pouze neprodáváte byt jako takový, ale primárně družstevní podíl, který s bytem souvisí. V tomto vám samozřejmě můžu pomoci i já a vše vám nejenom vysvětlit osobně, ale umím připravit i potřebné dokumenty.

Jsou i možná rizika

Jak je známo, vždy při svých radách říkám nejenom pozitiva, ale upozorňuji i na případná rizika. Jedním největším je samozřejmě situace, kdy nebudete schopni splácet. V takovém případě může vše probíhat podobně, jako by byla hypotéka psána na vaši osobu. Tedy může dojít k tomu, že o svůj byt přijdete. Jelikož ale družstvo tvoří rezervy, můžete těžší období překlenout díky fondu, ze kterého bude vaše splátka hrazena. Je to však spíše krátkodobější řešení momentálního výpadku příjmů.

Druhým rizikem je následně onen zmíněný podnájem. A to primárně proto, že aby to bylo možné, je třeba získat souhlas členů družstva. Zde ale žádné problémy nebývají, zvláště ve chvíli, kdy se zaručíte tím, že pronajmete byt skutečně slušným a bezproblémovým lidem.

Po splacení je byt váš

Jak plyne z výše uvedeného, získat byt touto formou je skutečně více než výhodné. A to hlavně s ohledem na financování jako takové. Samozřejmostí je, že po doplacení finální splátky je byt převedený do vašeho osobního vlastnictví a vy už dále neplatíte nájem, ale pouze poplatky spojené s provozem bytu. I v tomto případě se samozřejmě musí uskutečnit schůze družstva. I když to může znít vše poměrně složitě, nezapomínejte na to, že často se hlasováním rozumí pouze formality spojené s několika podpisy. 


Líbil se vám článek?

Autor článku

Petr Ejem

Autor projektů RealitníPoradce.netRealitníAsistent.netPetrEjem.cz

Nejnovější poptávky